Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2014 15:45 - Робърт Шок: Цивилизациите в Египет и Родопите са свързани
Автор: kapchica1 Категория: Други   
Прочетен: 4232 Коментари: 5 Гласове:
55

Последна промяна: 31.08.2014 15:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Очаква ви бум на туристи, след като светът научи, казва Робърт Шок
image
Проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастрономът Робърт Бовал, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи бяха преди месец на международнa експедиция у нас. Тя изследва останките от цивилизацията, населявала българските земи преди траките, в района на Източните Родопи. "Стандарт" попита Робърт Шок за древните цивилизации у нас и най-интересните находки, които са го впечатлили.

- Какво очаквахте да видите в България и какви са резултатите от вашата експедиция в Родопите?

- Работя на археологически обекти и правя изследвания по темата от края на 90-те години. Геолог съм и преподавам в Бостънския университет, САЩ. Защитил съм докторантурата си по геология и геофизика в университета Йейл. Едно от нещата, които изучавам през последните 25 години, са именно много древни обекти и места по света. Най-известна е може би работата ми в Египет /Шок доказва, че пирамидите и Сфинкса са оформени от дългогодишно влияние на вода и това оборва дотогавашните теории за възрастта им. Той доказва, че са изградени значително по-рано от смятаното дотогава - бел. ред/. Теорията ми за датирането на Сфинкса първоначално бе плод на много дебати в научните среди и бе отхвърляна. Според официалната наука цивилизациите и изтънчените култури са възникнали едва преди 5000 години. Докато с теорията си за Сфинкса аз приведох научни доказателства, че това не е така, и развити цивилизации е имало далеч преди този период. Едва през последните години ние получихме независими доказателства от древни места по цялата планета, че наистина са съществували далеч по-стари, развити цивилизации, отколкото официалната наука предполагаше. Например в Югоизточна Турция бяха намерени следи от общество с много развита и изтънчена култура на около 10 000 г. След като посетихме Родопите, смятам, че следи от подобна цивилизация има и в България. И въпреки че бяхме във вашата страна само няколко дни, разглеждайки древните места и светилища, видяхме същия тип геологически следи, каквито виждам и на други места по света.

- Кои места в Родопите успяхте да посетите и какви следи от тази много древна, непозната за официалната наука цивилизация успяхте да откриете?

- За специалистите е ясно, че светилищата, които успяхме да посетим, са използвани през 3000 г. пр. Хр., но са построени върху много по-древни структури. Така че, когато разглеждах каменните структури и геологията, начина, по който са обработени, установих, че те са подобни на тези, открити по целия свят. Другото нещо, което е изключително важно според мен, е че голяма част от тези древни светилища са свързани с естествени пещери в близост. Или естествени пещери, които впоследствие са модифицирани от древните хора. Това е типично именно за периода 10 000 - 9000 г. пр. Христа, когато климатичните условия са били различни. Ние говорим за самия край на Ледената епоха. Така че климатичните условия са били много по-различни, много сурови. Официалната наука говори за пещерни хора, но всъщност тяхното общество е било далеч по-развито, отколкото предполагаме, както и инструментите, които са използвали.

- Една от световните загадки е именно как са построени част от древните паметници, предвид факта, че би трябвало да са вдигнати от хора без технически познания и нужните уреди. Според вас какви инструменти са използвали тези древни цивилизации?

- На местата, които разгледахме в Родопите, са обработвани сиенитни скали, които са изключително здрави в дълбочина, но повърхността им се обработва значително по-лесно, като позволява да се дълбае и оформя. И въпреки че тук не сме имали време за по-подробни изследвания, предполагам, че както на други древни места те са били обработвани с по-твърди скални късове и по-твърди минерали. Тогава все още са нямали мед и желязо, които да направят работата им по-лесна. И затова именно е изумително, че с такива примитивни инструменти, те са успели да създадат подобни структури.

- Каква според вас е била целта да полагат толкова усилия, за да създадат тези структури? Дали те са имали практична употреба или просто са в резултат на свещен култ?

- Това, което е достигнало до нас, разбира се, са предимно основите на тези структури, тъй като те са били презастроявани и използвани отново. Те са били от изключителна важност за древните общества - да наблюдават движението на небесните тела. Това е било важно за тях от религиозна точка, но и от друго. Там са се случвали много по-различни неща, отколкото днес. Има доказателства, че в края на Ледената епоха е имало катастрофални климатични промени на планетата, предизвикани от промяна в Слънцето. И за тях тези наблюдения са били изключително важни и от прагматична точка, за да оцелеят.

- Мислите ли, че тези древни цивилизации, съществували преди 8-10 000 години, дори и повече, са били свързани помежду си?

- Да. Те са били свързани по два начина. На първо място - живеели са на една планета, обхваната от климатични промени, и са имали подобни преживявания, независимо къде по света са се намирали. На второ място тези катастрофални промени са довели до миграция в опит да си намерят по-подходящо място за живот. И доказателствата показват, че това са били изтънчени културни общества и цивилизации още в края на Ледената епоха. В Европа говорим за тъмните векове след разпада на Римската империя. Заради климатичните промени тези цивилизации са попаднали също в своите тъмни векове, именно в края на Ледената епоха. Според мен има доказателства, че тези общества са достигнали и това ниво на развитие, което им е позволявало да пътуват, да контактуват помежду си, да обменят културни познания. Защо това да не се правили и цивилизацията, построила пирамидите в Египет, и тази, живяла в Родопите? Например твърдите скали и минерали, с които са построени древните паметници, са се намирали само на няколко места по света. Така че очевидно с тях се е търгувало.

- Кое беше мястото, което ви заинтригува най-много от посетените в България?

- Белинташ е много интересно място. Защото там имаме много древни обработени скали. И определено искам да се върна отново, за да направим по-сериозно проучване и вече разигравам в главата си сценарии как да се случи това. Татул, което е популярно, според мен крие не само историята, която се разказва - за периода 1000 -2000 г. преди Христа. Но според мен има доказателства, че това място е използвано много по-рано от това. По подобен начин започнаха и проучвания ми в Египет - от една идея, че гледаме монумент, който е значително по-древен от официалните предположения. Общото между тези древни паметници и светилища е, освен възрастта им, разбира се, че са разположени на ключови места за астрономически наблюдения. Въпреки че бях скептичен, преди да дойда, сега съм убеден, че и тук има следи от тези працивилизации. И според мен има и геологически доказателства за това. Това пътуване беше като предястие, което събужда апетита за по-нататъшни изследвания. След като светът научи за това, което имате тук, ще предизвика интереса и на много туристи. Египет е пример за това как подобни експедиции могат да го направят. За съжаление в момента там има напрежение и много хора се страхуват да ходят в Египет, въпреки че ще могат да разгледат пирамидите, Сфинкса и други древни паметници по поречието на Нил. В същото време България е една много красива страна, с приятелски настроени хора, добра кухня и много монументи и светилища, които да се видят. Наистина България е фантастична.

http://bulgarski.pogled.info/news/57555/Robart-SHok-TSivilizatsiite-v-Egipet-i-Rodopite-sa-svarzaniГласувай:
56
11. shtaparov - Свързани са разбира се: хиляди Т...
01.09.2014 01:38
Свързани са разбира се: хиляди Траки са останали да живеят в Египет и са му предали част от древната ни култура.
цитирай
2. lado - Този тип може да си използва дисертацията, както се използваше
01.09.2014 01:55
в. Работническо дело" на село. Ако някой иска доказателства, има един Скляров, пътува и прави филми. Повече не ви е нужно.
цитирай
3. kosebose - Изниква един единствен въпрос с тази статия
01.09.2014 11:13
Защо трябва да идват американци и чуждестранни авторитети за да ни казват официално това, което се знае от българските историци, учени и управляващи ?
цитирай
4. tres1 - Защо трябва да идват американци и ...
01.09.2014 13:13
Защо трябва да идват американци и чуждестранни авторитети ....
Много просто - защото парата прави играта.
У нас още се играе казачока - "пари нема - действайте"
цитирай
5. dig1ty - Защо идват чужденци?
01.09.2014 20:09
Много просто. Техните правителства имат военно-емисарски отдели - да точно така. Военни - със сила, емисарски - пратеници. Те са много добре прикрити. Тук идват и евреи/французи - специално за белинташ говоря. Един човек от родопите, който живее близо до белинташ ми каза че е идвал франзуцин на име Дейвид(еврейско) с дипломатическа кола и 6 куфара. Какво е правил там? На почивка? С 6 куфара? Аре бе, какво като сме от село? Не на нас тия. Той ако искае да дойде, сам човек за 2-3 дни с ч голям куфар е предостатъчно...

Високо енергийните места се изследват от много 'групировки'. Аз ще ви кажа, че близо до белинта има скрити(!!!) пирамиди, еднакви с тези в Египет. СКРИТИ! Как? Много просто - те са превърнати в планини и хълмове, защото древните(димек траките) са знаели че римската империя ще ги разруши. Пирамидите са залесени.. изкуствено и ръчно, покрити са с пръст и върху тях са засадени с растителност. А може би е естествено? Едва ли.

Това ми се даде като бях на белинташ. Видение.


Друго нещо - от долу под скалата, близо до едната стълба има каменни стълби, които свръшват във въздуха. Защо? Долу има счупени камъни. Не е нужно да си професор от Бостън за да вземеш камъните по земята и да ги вдигнеш и да видиш че са еднакви заедно със скалата... да не сме прости.. част от скалата е била НАРОЧНО разрушена. За да седне някой да ти прави стълби от скалата, има причина. Тази причина е точно във разрушената част. Кой я е разрушил? Кога? Защо? Какво е имало на нея? Нямам отговори на тези въпроси.

Още : в околността има много пещери с планински кристали(коликтивно съзнание), които имат енергетика и могат да се програмират. Не знам какво точно има на белинташ, но енергията е опияняваща(в добрият смисъл на думата).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kapchica1
Категория: Други
Прочетен: 278108
Постинги: 61
Коментари: 165
Гласове: 2433
Архив
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031