Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2014 13:59 - Теорията на големия взрив противоречи на фракталната реалност
Автор: kapchica1 Категория: Други   
Прочетен: 5291 Коментари: 12 Гласове:
44


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато стане въпрос за произходa или за началото на всичко, на помощ идва теорията за големия взрив, с идеята да даде отговор на най-вълнуващия въпрос – как е започнало всичко? За съжаление, тя не успява да постигне желания ефект, а чисто математически оформя едно хипотетично начало, въз основа на сегашното състояние и поведение на средата, в която се намираме. В следващите редове ще се опитаме да покажем колко грешно и далечно може да бъде едно такова заключение.

Ефектът на изкривяване и разминаване се засилва от чисто математическия подход в среда, където неизвестните са много повече от наличната информация. По този начин буквално си затваряме очите за нещата, които не разбираме, с цел да навържем наличната и обработена информация във смилени уравнения, независимо колко абсурдни резултати дават те.

 

Този вид математически заключения работят само и единствено, когато липсва информация за цялата картина, а мащабите на времето не дават възможност хипотезите да бъдат потвърдени или отхвърлени. Теорията за Големия взрив е една такава хипотеза, модерна приказка за произхода, различаваща се от разказа за сътворението в „Мойсеевите книги“, единствено с емпиричния си подход. Всъщност всичко това с емпиричните методи е много правилно и хубаво, но те работят когато има достатъчно информация, а както сами се досещате не такъв е случаят с произхода на Вселената. Още повече, че хипотеза от такъв мащаб няма как да бъде проверена експериментално.

Защо „Теорията на големия взрив“ не дава желания отговор?

Ами много просто – теорията се разминава с реалността. Невъзможно е с нашето незначително съществуване във времето да направим ясно и смислено заключение, за нещо случило се, може би, преди 14 млрд. години. Статистически погледнато това е абсурдно. Та ние все още дори климатът на собствената си планета не можем да предвидим, въпреки че се учим всекидневно от обратната връзка на грешките. Какво остава за движението на материята във Вселената, където ограниченото ни време възпрепятства обратната връзка? Едно е сигурно – начало на средата, която обитаваме и наричаме Вселена има, но как точно се е случило и е започнало всичко – това за сега не знаем.

image

И точно тук е ключовият момент. Доста по-продуктивно е да приемем, че не знаем, от колкото да пропагандираме теорията за големия взрив, а в последствие всеки път когато тя срещне съпротива да й правим кръпки. Инфлацията е една такава кръпка, която е всъщност и най-голямата глупост в историята на космологията. Със сигурност всеки здравомислещ човек е на същото мнение. Освен това не е възможно да се направи правилно предположение за период от десетки милиарди години на база статистическа информация на не повече от 0,…0001% от всичкото това време. Защото нашето време за съществуване на фона на Вселенското е меко казано незначително. Едва ли има математически подход, който да позволява с поглед на един кадър от пълнометражен филм да се разбере за началото и развръзката на филма.

Фракталната реалност

Естествено не всичко е така неясно и объркано. За щастие има един универсален принцип на този свят, който гласи, че всяко следствие има своята причина. Ако следваме проявленията на този принцип можем да научим много за механизмите на пространството и материята, а от там и за Вселената, която е само едно от многото проявления на този принцип. И както сами ще се обедите, без подходяща среда и причина, няма начало, няма и смисъл. Всеки процес във Вселената се подчинява на законите в своята среда. Ако предположим, че дадено действие се случва на нулево ниво, законите на които се подчинява се раждат на едно ниво над него. Винаги следват този модел и вървят заедно – среда и проявление [причина и следствие], а физичните сили и полета са субстанцията, която свързва две съседни [фрактални] нива. Същият принцип е и причината фундаменталните сили да не могат да бъдат обединени – отново, защото те действат на различни нива.

Какво означава това ли?

Елементарните частици се подчиняват на закони породени от цялото на материята [елементът], която съставляват. Животът, който познаваме се подчинява на принципите на средата, в която е възникнал. Звездните обекти се подчиняват на принципите на космическото пространство, което от своя страна следва вселенски закони, които все още не разбираме – ярък пример са тъмна материя и тъмна енергия. И всичко се нагъва до безкрайност в малкото, и се разгъва до безкрайност в голямото, подчинявайки се на една фрактална йерархия, която можем да наблюдаваме навсякъде около нас – буквално навсякъде, огледайте се. Логично е да се запитаме: какво отвъд Вселената поражда условията за нея? Какво следва?

Сегашният подход за началото и произхода не е много по-различен от този на древните, които търсели първоизточник, начало, създател, или висша сила, някаква граница на разбиране – тази точка, в която фракталната йерархия би трябвало да завърши в най-висшата си форма, защото безкрайността е неприемлива за човешкия ум. Теорията за Големият взрив също поставя едно такова начало, само че, в нищото. Единствено липсата на висша сила и употребата на математически уравнения за защита на нечии фантазии различават модерната приказка за произхода от древните вярвания. Разбира се няма доказателство, че въобще такава точка съществува в пространството, но фракталната и безкрайна цикличност е логична и статистически вярна, за разлика от теорията за големия взрив. Как тогава в един момент започва да се говори за самоорганизирало се начало в нищото? За голям взрив, за начало, че и за край? Защо Вселената да е толкова специална? Или просто това е резултат от неразбирането, а  може би и начин да отклоним естествения ред на нещата, да разчупим модела за причината и следствието?

Интуитивното заключение

Както животът не може да съществува в нищото, така и Вселената има нужда от своята среда и условия. Колкото и да делим атома и субатомните частици, край и фундаментална частица няма да намерим. Дори Хигс бозонът, частицата, която би трябвало да има тежестта на фундаментален блок, съществува защото допуска едно ново Хигс поле – силово поле, което не можем да засечем по никакъв начин, но действа върху всички градивни частици, лепилото [или  по-скоро кръпката] на стандартния модел на микрочастиците. Ето как още веднъж се създава неизвестно с единствената цел – подкрепа на вече приетото.

image

Истината е, че колкото и на далече в космоса да гледаме той все ще е безкраен – по един или по-друг начин. Абсолютно същото е вярно и за микровселената – можем да делим материята до безкрай. Това е фракталната вселена. Където малкото се съдържа в голямото и голямото се съдържа в малкото – науката през годините го доказва десетки пъти.

Защо не допускаме, че в реалността, безброй вселени като нашата са всъщност капчици в морето. Космическата инфлация се опитва да изравни метаморфозата на Вселената в едно праволинейно ускорително движение, с което да закърпи Теорията на големия взрив – уви не се получава – освен математически разбира се, което явно е и напълно достатъчно за да бъде утвърдена такава теория.

Теорията на Големият взрив освен, че единствено изключва намесата на висша сила, не дава задоволителен отговор за началото на „вечността“. Изхождайки от фундаменталния принцип за причината и следствието, много лесно бихме стигнали до мисълта, че за възникването на Вселената са необходими среда и физични закони от по-високо ниво. Нали всичко около нас следва този модел, защо Вселената да е по-различна? От нас се очаква да се учим и разбираме света, защо да си го измисляме? Съвсем нормално е да има нещо отвъд пределите на Вселената. В това се изразява безкрайността, а не в пространство без предели, възникнало спонтанно, в нищото и от нищото. Не е необходимо всеки път когато не разбираме да назоваваме случайността за причина. Какво има отвъд Вселената? Ето това е най-правилният въпрос. А опитаме ли се да отговорим на този въпрос, неизбежно ще се потопим в света на фракталната реалност.


Срежеш ли атом, ще откриеш вътре слънце и планети, които се въртят около него. - Джалал ал-Дин Руми [1207-1273]

Автор: Свежа Наука



Гласувай:
46



1. kakvonovo - Хубаво ми е да мислия фрактално...
12.07.2014 17:09
В същност, фракталната алгебра възникна за да запълни теоритичните празноти на непрекъснатостта.Разбира се сте права за това, че от точката не можем да предположим равнината или пространството, това е мисленето създаващи хипотези, ако тези хипотези са създадени с правилни методи (мат) те са верни, друг е въпроса дали хипотезите изпълнени със своята реалност са се състояли. Поради този факт винаги ретроглендия метод с изключване на неслучилите се събития. Ние живеем във вариант съвсем ясно обвързан (фрактално) с началото (било то взрив или просто репер е нечия хипотеза). Радвам се, че тези проблеми ви вълнуват и може да поговорим ако имате желание!

Поздрави!
цитирай
2. freeoldmen - С удоволствие предвкусвам каква интересна дискусия
12.07.2014 19:01
ще се получи, още повече, че нещо ми говори, че ще се включи и Звездният розов принц...
цитирай
3. sartorium - Хм...Ами не е вярно, че не подлагаме Теорията за големия взрив на съмнения
12.07.2014 20:06
и проверки. То затова и я наричаме "теория".
И съвсем пък не е вярно, че тази теория е подкрепена само математически. Дори напротив - точно математически са едни от най-големите проблеми в нея, които науката все още не е решила. Затова и се появи Струнната теория : като опит да се опише една математически издържана Вселена.
Не виждам как фракталната ти Вселена се връзва с твърдението ти, че причинно-следствената връзка е непременно задължителна за всяко събитие (на всяко ниво) във Вселената. Да не говорим, че една безкрайна Вселена поставя много повече проблеми пред нас и на практика такава Вселена би била безсмислена.
Дори и епилога с думите на Джалал ал-Дин Руми звучи правдиво, но само ако сте жител на 11-ти век. Ако разрежеш атома няма да видиш вътре слънца и планети, а обратното - ще видиш едно почти празно пространство.
цитирай
4. freeoldmen - 3. sartorium
12.07.2014 20:28
Нали знаеш, че говорим на човека, на когото природата вече е отмъстила?:-)))

И на мен ми се искаше да е друго, но под благосклонното отношение на старите блогъри като теб е те това избуя...
цитирай
5. kapchica1 - Най-елементарното обяснение, ...
12.07.2014 21:05
Най-елементарното обяснение, което мога да дам във връзка с тази тема е,, Всяка форма във вселената, която ни е извесна образува спирала,,. Има снимки, който доказват това твърдение. Клипа ясно показва движението на спиралата от голямо към малко и обратното.
цитирай
6. freeoldmen - 5. kapchica1
12.07.2014 21:23
Да задам тогава елементарният въпрос:
Спиралата нямаше ли начало?
цитирай
7. kapchica1 - freeoldmen
12.07.2014 22:11
Формите и в растителния, и в животинския свят се развиват, подчинявайки се на две тенденции:

симетрия относно посоката на растеж и движение
златно сечение, което се проявява в пропорциите на частите перпендикулярно на направлението на ръста.
В природата отделните части са или симетрични или в златни пропорции. В частите се проявява повторението на строежа на цялото.
цитирай
8. freeoldmen - 7. kapchica1
12.07.2014 22:42
Благодаря за красивото обяснение.
Но аз за началото питах...
Ако може по-простичко, с ваши думи, като за по-неук човек като мен.
цитирай
9. boil456 - Чета и се радвам на този спирален ...
13.07.2014 07:02
Чета и се радвам на този спирален лабиринт (на мнения и идеи). Хубаво.
Поздрвави от Калифорния за особения поглед на проблема (начало и край,безкрай и ....)
цитирай
10. boil456 - Малка добавка
13.07.2014 08:37
Във връзка с горенаписаното една двучасова препратка в картинки и движения:
http://www.youtube.com/watch?v=jVD67pMdv9k
П.С. Извинения за правописната грешка в пост 9.
цитирай
11. minevv - mda
13.07.2014 12:25
във физиката има постулат- процентното съотношение на глупаците е константна, лощото е че народонаселението се увеличава!
Т за поста-кои от вас е физик, работещ по проблема?
цитирай
12. jeremy231 - Общо взето, дрън, дрън, дори и с грешни превод на цитата.
13.07.2014 13:48
Първо: През 11-12 в и хал хабер са си нямали, че има атоми, а пък и че могат да се режат, вече си е плод на нечии писания на 4 питиета. Досещали са се, че може да има някакъв ситен градивен елемента, но до там. А че Голям взрив е имало, няма съмнение. Има си отпечатък, измерим е, има и нобелови награди. Хайде не скачайте, кат ощипани, ами прочете нещо по-сериозно.
Винаги, когато прочета такава статия /стремя се да не е често/ задавам един и същи въпрос. Защо нощем небето е черно /тъмно/?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kapchica1
Категория: Други
Прочетен: 362517
Постинги: 61
Коментари: 165
Гласове: 2433
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031