Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2014 13:25 - Саблинските пещери – място, откъдето връщане няма.
Автор: kapchica1 Категория: Други   
Прочетен: 3847 Коментари: 3 Гласове:
37

Последна промяна: 28.01.2014 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Саблинските пещери е едно от местата на картата на Русия, което в течение на дълги години беше затворен обект. На обикновените хора за него не им беше известно практически нищо. Малцината, попадали там, разказваха за някакви странни неща в техните недра.
image
image

Наистина ли там изчезват хора? Кореспондент на "Гласът на Русия" заедно с Тимур Иванцов, основател на „Клуба на безстрашните пътешественици”, реши да изясни, какво все пак става в Саблинските пещери.
image

Саблинските пещери се намират в Ленинградска област недалеч от селището Уляновск. Това са подземни лабиринти на няколко десетки километра с впечатляващи галерии и чисти езера. Съгласно научни изследвания, разклонената система от пещери се е образувала в резултат от мащабен добив на кварцов пясък, което е водено тук от края на 17 и чак до началото на 20 век. През 1922 година добивът на кварцов пясък там бе прекратен и пещерите бяха занемарени. През следващите 30 години подземните води съществено повлияха върху структурата на песъчливата почва. В някои участъци се образуваха „плаващи пясъци”, които се оказаха смъртно опасни. Навремето си те отнесоха немалко човешки живота, дошли тук от любопитство. Тимур Иванцов разказа, защо пещерите са се прочули така зле:
image

- В средата на миналия век Саблинските пещери бяха място, където се криели избягали затворници и други неугодни на властите. Сега, когато много документи са разсекретени, стана известно, че всяка година тук са изчезвали по двадесетина души. Очевидно това го обяснявали с „обитателите” на подземните пещери. Периодично са провеждани операции за тяхното залавяне, но да се хванат хора в тези катакомби е нещо неизпълнимо.
image

Сега не е възможно със сигурност да се говори, че истинската причина на изчезването на хората са били именно затворниците, криели се тук. Онези малцина, които все пак са влизали в тях, основно момчета от съседните села, най-вероятно просто са попадали в „плаващите пясъци”. Но има и други версии, продължава Тимур Иванцов:
image

- Дядото на един мой приятел беше един от дисидентите, криели се от властите в Саблинските пещери. Той разказваше легендата, че пещерата била живо мислещо същество, което криело невинните и наказвало онези, които влизали там с лоши мисли. Но когато започнаха да изчезват и дисиденти, се появи слухът, че в пещерите се заселило Злото. Хората започнали да усещат, как в подземните лабиринти се сгъстявала тъмнината, а някой постоянно ги следил. След изчезването на 7 местни жители, повечето бегълци започнали да на пускат пещерите. А ние ги посещаваме само като дигери и мога сериозно да кажа, че намирането там е доста неприятно.
image




Гласувай:
37



1. lepkata - Пещерите винаги са ме привличали и ...
28.01.2014 20:46
Пещерите винаги са ме привличали и харесвали. В тях се крие една уникална красота, тишина и спокойствие. В същото време излъчват загадъчност и будят респект. Благодаря за интересния пост.
цитирай
2. spawn1 - Интересно
28.01.2014 20:49
Интересно, загадъчно и мистично. Определено има нещо, много искам ад посетя подземен града да вида какво е и как се живее там !!!
цитирай
3. kapchica1 - Пещерите винаги са ме привличали и ...
29.01.2014 01:43
lepkata написа:
Пещерите винаги са ме привличали и харесвали. В тях се крие една уникална красота, тишина и спокойствие. В същото време излъчват загадъчност и будят респект. Благодаря за интересния пост.


Така е пещерите са красиви, крият тайни и понякога всяват страх.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kapchica1
Категория: Други
Прочетен: 362543
Постинги: 61
Коментари: 165
Гласове: 2433
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031