Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2014 13:18 - Открита е първопричината за възникването на живот във Вселената.
Автор: kapchica1 Категория: Други   
Прочетен: 3306 Коментари: 5 Гласове:
48

Последна промяна: 01.03.2014 13:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

© Фото: «Вести.Ru»

Руски и италиански учени представиха резултати от съвместни изследвания за механизма на зараждането на живота във Вселената на конференция, провела се на 19 февруари в Посолството на Италия в Москва.

Директорът на Лабораторията за радиационна биология на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна професор Евгени Красавин и професор Ернесто Ди Муро от римския университет „Сапиенца“ разказаха как по време на сложните експерименти те са съумели да възпроизведат химическите процеси, които водят до появата на предбиологични съединения във вид на мастни и нуклеинови киселини на РНК. Те, както се смята, са основният „строителен материал“ за възникването на живите организми.

Изследванията са се провеждали с образци на метеорити: именно материалите с космически произход са най-активните компоненти за реализация на необходимия химически синтез. Учените в лабораторията е трябвало да моделират условия на космоса, за да разберат как се задейства механизмът за възникване на предбиологичните съединения. За тази цел образците на метеоритите за били подложени на въздействието на заредени частици в ускорители в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ).

Освен всичко друго, учените са отбелязали, че в момента в космоса са открити около 80 органически молекули. Най-разпространени сред тях са молекулите на цианистоводородната киселина (HCN). Когато тази киселина контактува с водата, се образува формамид. Именно него намират в космическия прах, в опашките на кометите. И тъкмо от тях могат да възникват нуклеиновите и мастните киселини, които, както е известно, са основа на клетъчните мембрани.

Професор Красавин обясни същността на съвместния руско-италиански експеримент:

- Облъчихме емулсията на метеоритния прах с формамид, а после изследвахме какво възниква. Облъчването само с формамид ражда някои продукти, но при облъчването на протони с вещество от метеоритите ние получаваме абсолютно всичко – РНК, различни захари. Тук има всички елементи, за да се конструират информационни макромолекули за началните етапи на онова, което осигурява обмяната на веществата.

А това значи, че животът е могъл да възникне в съвършено различни краища на Вселената както по едно и също време, така и по различно време. Не е изключено, че такива процеси на зараждането на живота стават и до ден днешен.

Професор Ернесто Ди Мауро, разказвайки за „Гласът на Русия“ за проведените изследвания, отбеляза:

- Всички основни компоненти на метаболизма се формират спонтанно. По този начин няма необходимост нито от божествения промисъл, нито от сложните химични процеси. Животът много лесно може да се организира.

Благодарение на учените от Италия и Русия ние с още една крачка се приближихме към разгадаването на великата тайна за сътворяването на живота.




Гласувай:
51



1. bojil - Дали има необходимост от Божест...
01.03.2014 17:02
Дали има необходимост от Божествената промисъл- това сам Господ знае,и не е съдено на грешници да решават това. Защото без нея никога няма да се случи това,което се случва,за да може възникне живота!
цитирай
2. raders - ))) Чудесно! Още през петдесетте ...
01.03.2014 19:22
))) Чудесно! Още през петдесетте години на миналия век един британски студент беше направил такъв експеримент и получил предбиотични молекули /"Вселената във времето" на Паоло Мафей/. Сложил в една колба с вода разни неорганични елементи /не помня какви бяха/ и имитирал природни катаклизми - електрически разряди и пр. В резултат водата се размътила и се появили разни органични молекули. Така че това не е ново...
цитирай
3. kostadin - Говорят за спонтаност. Какво се ...
01.03.2014 20:17
Говорят за спонтаност.Какво се крие зад това понятие -нещо което не знаем.Все пак тази таканаречена спонтаност се движи в границите на някакви закономерности т. е. процесите се управляват от програма ,която не позволява за се нарушават предвидените закономерности.
Всъшност разумът е най- често срещаното нещо в космоса
цитирай
4. newcastle - "живот произлиза само от ж...
01.03.2014 23:32
"живот произлиза само от живот" - Луи Пастьор
цитирай
5. raders - "живот произлиза само от ж...
02.03.2014 11:29
newcastle написа:
"живот произлиза само от живот" - Луи Пастьор


Така е, но се пита от какво е възникнал животът, преди да го е имало. Защото съществува едно понятие наречено време. От него възниква друго понятие, наречено вечност. Не може животът да е бил съизмерим с вечността. Винаги има едно преди и едно след....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kapchica1
Категория: Други
Прочетен: 362683
Постинги: 61
Коментари: 165
Гласове: 2433
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031